1 of 2 ?

Eén of meerdere Agaporniden:

Dit is een heel persoonlijke vraag, en daarom ook voor uzelf een afweging of u voor één of meerdere agaporniden zult kiezen.

 • 1 Agapornis zal u als partner bestempelen, waardoor deze zich meer naar u zal wenden dan wanneer er 2 agaporniden worden gehouden
 • Bij 2 agaporniden, zal er 1 agapornis meer naar u neigen, de andere vogel zal er zijn in de tijd dat u afwezig bent, over het algemeen wordt 1 van de vogels tam naar u, de ander dus naar de andere vogel.
 • 1 Agapornis heeft een zachter geluid dan 2 agaporniden wanneer ze samen een roep uurtje hebben.
 • 1 Agapornis die zich eenzaam voelt zal vaker geluid maken (en harder roepen) om een maatje dan wanneer deze aanwezig zal zijn.
 • 2 Agaporniden babbelen over het algemeen zachtjes met elkaar waardoor de hele schelle tonen vaker achterwege blijven.
 • 1 Agapornis zal meer tijd van u vergen om aan voldoende aandacht te komen en zo niet te vereenzamen
 • 2 Agaporniden zullen meer tijd van u vergen om beide tam te houden.
  (u heeft immers 2 agaporniden om tam te maken en te houden i.p.v. 1)
 • 1 Agapornis kan zichzelf niet voortplanten, 2 agaporniden kunnen een nest krijgen ( tenzij u de eieren vervangt door nepeitjes)
 • 2 Agaporniden zullen zich minder snel eenzaam voelen.
 • 2 Agaporniden kunnen enorm met elkaar knuffelen, wat veel mensen een geweldig aanzicht vinden!

( Een agapornis wordt niet voor niets lovebird genoemd in het Engels, hij kan letterlijk ziek worden van eenzaamheid en hieraan sterven!)

Veel mensen denken dat 2 vogels niet tam kunnen worden, dit is niet waar, het is wel moeilijker om beide vogels even tam te maken, door het geheel eigen karakter zal de ene vogel tammer worden dan de ander of zal het karakter meer bij u passen.
(Mits u voldoende tijd investeert in het tam maken en houden van de vogels)

OF 2 agaporniden met elkaar kunnen samen leven is net als bij mensen.
De vogels moeten elkaar aardig vinden om vriendjes te kunnen worden.
Vinden ze elkaar na een uur niet lief genoeg, dan vinden ze dit na een dag vaak ook niet en na een week al helemaal niet.
Het kan zijn dat ze elkaar in de buurt dulden, maar echt gek op elkaar zullen ze dan ook niet zo snel worden.

Vogels die met elkaar gaan babbelen en kroelen zullen vaak de dikste vrienden worden.

Man – Man > Dit gaat vaak goed samen
Man – Pop > Dit gaat vaak goed samen
Pop – Pop > Dit gaat vaak niet goed samen omdat in de wereld van de Agapornis de pop dominant is en haar terratorium probeert te verdedigen.

Als 2 vogels hun terratorium verdedigen wordt dit afgedaan met pootje pikken. Het wordt gezien als niet verder, dit is mijn domein! 
Dit kan er vrij heftig aan toe gaan, even in een pootje bijten om de ander te laten weten dat hij / zij niet te dicht in de buurt moet komen, echter agressief in de nek pikken heeft een ander doel, dit wordt gedaan om de vogel geheel te verjagen, hierbij wordt gedoeld op de halsslagader, als deze goed geraakt word zal de vogel dood bloeden door een slagaderlijke bloeding.

Een tamme en wilde agapornis kunt u beter niet bij elkaar zetten. De tamste toont voor de wat schuwere vogel onnatuurlijk gedrag.
Vogels welke onnatuurlijk gedrag vertonen worden in het wild door elkaar ‘opgeruimd’ dit wordt gedaan om de populatie gezond te houden.
Zo worden zwakke / zieke of vogels die vreemd gedrag vertonen vermoord. ( ook door soortgenoten) 
De tamme vogel delft hierbij dus vaak automatisch het onderspit, hij weet niet hoe hij moet reageren op dit gedrag, en wordt hierbij dus automatisch het slachtoffer.

Een andere vogel dan een vogel uit zijn eigen leefgebied ( lees een andere vogel dan dezelfde soort) zal een agapornis proberen te verjagen, als deze niet ver genoeg uit het gebied zal gaan zal hij deze willen vermoorden. Een Parkiet en een agapornis samen houden is dus geen goed idee, ook niet als de parkiet groter is dan de Agapornis.

U kunt het beste 2 vogels van dezelfde soorten samen houden.

Indien u meerdere vogels houdt kies dan altijd voor een even aantal, een 3 e wiel aan de wagen wordt bij de leuk uitziende sociale agaporniden niet getolereerd ( extreme uitzonderingen daar gelaten)

Zet niet zomaar een enkele agapornis in een al reeds bestaande groep agaporniden bijvoorbeeld in een voliere, hier is de hiarchie al bepaald en de nieuweling komt meestal erg snel aan zijn / haar eind. 

Vogel bij plaatsen / 2e vogel aanschaffen

Ik wil een 2e vogel aanschaffen, hoe gaat dit in zijn werk?
Ik heb het idee dat mijn vogel teveel alleen zit, voor welke vogel kies ik

 • Kies altijd voor vogels van dezelfde soort, roseicollis bij roseicollis, fisheri bij fisheri, personatus bij personatus.  
 • Andere combinaties die ook kunnen: fisheri bij personatus. 

Ik heb al een vogel die wil ik een vriendje geven, hoe oud moet deze zijn?  

 • Vogels moeten ongeveer dezelfde grootte hebben qua uiterlijk voordat je deze samen kunt zetten. Dit betekend als je vogel 1 - 12 jaar oud is je hier alleen een vogel ouder dan minimaal 10 weken bij kunt plaatsen.

Kan ik ook een jongere vogel aanschaffen om deze als vriendje bij mijn vogel te zetten?

 • Ja, deze dien je apart te houden tot hij ongeveer 10 weken is of dezelfde grootte heeft als de andere vogel.

Kan ik de vogels direct bij elkaar in de kooi zetten?

 • Dit is niet aan te raden. Vogels moeten elkaar mogen of niet. Als het niet klikt tussen vogels komt dit ook niet meer, je kunt het ongeveer een week de tijd geven, als het na deze tijd niet klikt is de kans heel klein dat dit nog gaat gebeuren. 
 • ( Let op! vogels die kleiner zijn zullen als 'invalide' worden beschouwd, en vervolgens zal de andere vogel de kleinere vogel dood bijten omdat dit in de natuur ook wordt gedaan met vogels die ziek zijn of invalide)

Hoe kan ik mijn vogels samen plaatsen ?

 • Zet beide kooien naast elkaar zo kunnen de vogels aan elkaar wennen.  
 • Laat beide vogels los in een ruimte die voor beide geen eigen terratorium is. ( bijvoorbeeld de huiskamer)
 • Kijk of beide vogels het goed met elkaar kunnen vinden ( knuffelen, elkaar vlooien, babbelen met elkaar)
 • Laat de vogels samen 1 kooi in gaan, dan kunt u ervan uit gaan als beide naast elkaar op dezelfde stok gaan zitten dat het goed komt. 

  Manier 2:  
 • Laat de vogels aan elkaar wennen zoals hierboven beschreven. Zet de vogels samen bij elkaar in de kooi ( kooi van de nieuwe vogel) als het donker is. 's Ochtends wordt de rangorde bepaald die de rest van het leven wordt aangehouden. Zolang er geen nieuw vogels bij komen.   
  - Luister goed of de vogels niet vechten ( schreeuwen)  

Hoe weet ik of mijn vogels ruzie maken?  

 • Als vogels continue pikken naar elkaars pootjes ( vaak dezelfde vogel bij de ander)
 • Als 1 van de 2 vogels zijn snavel in de nek van de ander zet en bijt, en vervolgens de vogel die gebeten wordt luid begint te piepen.
 • Als er bloed op de stokken / kooi zit. ( extreem)

Kan ik een schuwe vogel en een tamme vogel samen zetten?  

 • Dit is niet aan te raden, de schuwe vogel kan de tamme vogel voor een 'invalide' vogel aanzien, en deze doodbijten.

Mijn vogel plukt zichzelf helpt het als ik hem een maatje geef ?

 • Als u zeker weet dat het niet om parasieten of een andere ziekte gaat heeft u een grote kans dat uw vogel eenzaam is, het kan dan helpen als u een 2e vogel aanschaft om de vogel gezelschap te houden.

Als het niet goed gaat met mijn vogel en de vogel die ik heb aangeschaft mag ik deze bij jullie dan ruilen ?

 

 • U kunt dit navragen bij de desbetreffende kweker waar u de vogel aan heeft geschaft of aan wilt gaan schaffen. ( doe dit liever van te voren dan achteraf om telleurstelling te voorkomen.
 • Veel kwekers willen vogels later niet meer ruilen, dit omdat er altijd een risico op ziekten is zodra de vogel bij de kweker de ruimte heeft verlaten.
 • Het is nooit na te gaan waar de vogel vervolgens is onder gebracht ( mogelijk is de vogel ziek geworden van een andere vogel na aanschaf) een kweker zou dan een ziekte binnen het bestand halen waarbij het mogelijk is dat zijn hele bestand aan vogels ziek zal worden of erger nog zal sterven.
 • Wij hebben wel de service dat vogels welke bij kwekers via deze site worden aangeschaft ter herplaatsing kunnen worden aangeboden, hiervoor kunt u bij de pagina herplaatsing kijken.