Kortwieken

Kortwieken van de vleugel doet de vogel geen pijn, het voelt hetzelfde voor de vogel als voor ons nagels knippen. Wordt er te ver geknipt dan kunt u zich bedenken dat het voor u ook niet fijn is als een vinger wordt afgeknipt, het wordt dan snel leewieken.

 

Kortwieken is dus NIET hetzelfde als leewieken! Leewieken van agaporniden is ten strengste verboden en tegen de Nederlandse wet!! U kunt hiervoor worden berecht.

In tegenstelling tot leewieken ( een techniek van knippen waarbij de vleugels niet meer aangroeien) groeien de vleugels bij kortwieken weer aan tijdens de rui- periode. (houdt dit in de gaten zodat uw vogel niet ineens toch weg vliegt)

 

Kortwieken mag alleen gebeuren op een verantwoorde manier! In de vleugel zit leven, en u moet weten tot hoever u kunt knippen. Weet u dit niet? Laat dit dan aan iemand over die hierin gespecialiseerd is.

 

Dit kan een vogelspecialist zijn, maar hiervoor kunt u vaak ook terecht bij een algemene dierenarts, medewerker van een dierenspeciaalzaak of een kweker bij u in de buurt.

 

Kortwieken lijkt vaak alleen maar nadelen te hebben maar heeft zeker ook voordelen: 

  • Indien u jonge kinderen heeft en deze graag buiten spelen in de zomer, bedenkt u zich dan dat een vogel kan vliegen.
  • Zodra een deur open staat zal uw agapornis het niet levend uithouden buiten, tamme vogels zijn namelijk niet bang voor katten, ook jagen sommige soorten andere vogels kleine vogels, de agapornis wordt dan toch een prooidier.
  • U kunt op zo’n moment misschien beter uw vogel laten kortwieken.
  • Het is gemakkelijker om een vogel tam te maken wanneer deze gekortwiekt is,
  • Omdat deze niet steeds weg kan vliegen zal de agapornis sneller aan u gewend raken om zo het tam maken te vergemakkelijken.
  • Een agapornis kiest altijd een partner, wilt u dat iedereen uit het gezin met de vogel overweg kan? Dan zult u dit goed moeten begeleiden, door de aga te kortwieken is deze ook voor de kinderen makkelijker bereikbaar ( niet boven op de kast)
  • Heeft u gezinsleden die allergisch zijn dan kan een gekortwiekte vogel ook buiten gehanteerd worden. Pas wel op voor grotere (roof)vogels!